Nästan alla människor har svaga sidor från inaktiva människor till atleter. Det är viktigt att ta reda på vilken muskler är svag och behöver tränas upp. Det är inte alltid kul att träna upp svaga sidor när man kan träna exempelvis biceps eller andra delar som man gillar att träna. Om du undviker träna dina svaga sidor kommer du få skador för eller senare där du kommer att ångra dig att du inte en dag började träna den muskelpartiet. Oftast upptäcker man svaga sidor när man väl har skadat sig men varför ska vi behöva hämna där när man kan reflektera över kroppen. Att träna bara en del muskelgrupper är inte optimalt och hållbart i slutändan.

Här har du några frågor som kan hjälpa dig hitta dina svaga sidor genom att du besvarar dessa frågor och sedan reflektera över dina svar.

  • Hur tränar du, och varför tränar du?
  • Vilka muskelpartier tränar du?
  • Hur många gånger i veckan tränar du dessa?
  • Vilka muskelpartier tränar du inte? Varför?

Du behöver ha ett träningsprogram om du inte redan har. Ett träningsprogram underlättar din träning genom att den utgår ifrån dina mål och syften bakom varje repetition och övningar som du utför. Utan träningsprogram så har du inte ett tydligt mål och syfte bakom varje övning, reps och set. Trots om du tänker på vad du tränar och hur du tränar men det räcker inte för att uppnå dina mål.